Radićeva ulica - Modna roba

Uglovnica Radićeva 7 – Ulica kralja Tomislava barokno - klasicistička zgrada iz druge polovine 18. st., bila je vlasništvo trgovačke obitelji Beindinger. 
Njihova kćer Sofija udala se za trgovca Slavoljuba Ritoniu (Čulinec 1846.- Klc, 1896.) koji samouk stekao zavidnu naobrazbu. Od 1880. - 90.- ih često u „Svjetlu“ objavljuje „nazore i misli o mjestnih odnošajih", a također i dobroćudne satire pod pseudonimom Jeremija Drožđah i Petrica Kerempuh. Slavoljub i Sofija često su zajedno nastupali u diletantskim kazališnim predstavama. Kao mladi austrougarski vojnik, za vrijeme Prvog svjetskog rata, u salonu njihove kuće muzicirao je Lovro pl. Matačić. Sofija je inače bila poznata dobrotvorka.
U Gradskom muzeju nalaze se njihovi portreti nepoznatog autora. Danas u ovom prostoru prizemno više nije "Modna roba" nego knjižara "Školske knjige". U uglovnoj Ritonijevoj kući bila je Gradska štedionica. Izvorno ime joj je Karlovačka štedionica, ali je ponekad zvana „Gradska“ jer se prije preseljenja u ovu kuću nalazila u zgradi Gradskog poglavarstva. 
Biserka Fabac

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.