Razglednica - Ulica kralja Tomislava

Razglednica - Ulica kralja Tomislava

Stambeno poslovni kompleks
autor : MILAN BIJELIĆ
projekt : 1957.
realizacija : 1958.-1960.
investitor : Že-Če, Kordun, Korana

Stambeno poslovni kompleks s neboderom definirao je završetak gradskog bloka te odredio širinu i početak poteza javnih i trgovačkih sadržaja u Novom centru. Završetak gradskog bloka definiran je planom iz 1956. (Kollenz, Halilibrahimov, Paulić), ali bez predviđene vertikale nebodera. Izgradnja je započela 1958., a neboder je završen do 1960. godine. Kompleks se sastoji od tri dijela - fasadna platna raznovrsnog i bogatog oblikovanja, sa svim odlikama arhitekture toga vremena. Dio kompleksa u Ulici kralja Tomislava varijantno je rješenje, odnosno segment, zgrade izvedene u Ulici Grge Tuškana. Istočna strana ulice definirana je istim urbanističkim planom i zgrade su gotovo istodobno realizirane (arh. Milan Grakalić i Ivo Bartolić), a ovaj segment ulice karakterizira prijelazni oblik s blokovske izgradnje ka soliternim objektima u Novom centru, te je postignut skladan prijelaz.
Neboder se sastoji od trgovačkog i ugostiteljskog proširenog prizemlja ispred manjeg trga, te 10 karakterističnih katova i stanova na 11. katu s povećom terasom. Zgrada ima galerijski pristup stanovima, a predviđena su bila dva lifta : stambeni i hotelski, jer je postojala ideja da se dio katova pretvori u hotelski smještaj, ali realizacijom hotela uz rijeku Koranu ideja je napuštena. 
Pripremio Luka Krmpotić

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.