Gradski magistrat

PHR – DAKA – 000 /A. 2. 2. 5/Poglavarstvo sl. i kr. grada Karlovca/Pod fond: Upravni odsjek /Serija: gradsko zastupstvo, sjednice, zapisnici/godina 1881.

Zapisnik sjednice gradskog zastupstva držane 27. srpnja 1881. u gradskoj viećnici u Karlovcu, pod predsiedanjem gradskog načelnika Gjure Kranjčića , uz prisuće gradskih zastupnikah: Koste Baraka, Dragutina Becka, Gjure Gašparovića, Gojka Lagjevića, Franje Šesta, Mije Videtića, Janka Štancera i Makse Tuškana – gradskog viećnika kao izvjestitelja:

Gradski načelnik kao predsjednik izvjestio je da je deputacija gradskog zastupstva i gradjanstva , koja je po sjedničkom zaključku od 19. t. m. čl. 1 broj 2347 imala 20. ovog mjeseca pokloniti se preuzvišenomu gosp. banu, uslied brzojavne odredbe Njegove Preuzvišenosti istom 21. ovog mj. u Zagreb išla, te o podne predstavila mu se i poklonila pod vodstvom novoga gradskog načelnika g. Janka Štancera, koji je Njegovu Preuzvišenost pozdravio i zamolio, da prijavi Njegovu cesarskom i kraljevskom Apoštolskom Veličanstvu poklonstvenu podaničku zahvalnost i radost grada Karlovca za previšnje milostivo odredjeno spojenje hrv. slav. Krajine s materom zemljom , te da i sada primi duboko osjećanu zahvalnost ovoga grada i namijenjeno mu s iste počastno gradjanstvo za uztrajno nastojenje oko pospješenja toga sjedinjenja, dočim je životne interese ovoga grada zaštititi. Njegovoj Preuzvišenosti po dogovoru preporučio je gradski zastupnik g. Kosta Barako i iztaknuo osobito tri životna pitanja: 
1) Gradnju državne željeznice od Siska do Karlovca
2) Državni odkup južne željeznice od Siska do Zagreba
3) Uredjenje rieke Kupe za plovitbu od Siska do Karlovca, koje potonje kao najvažnije po Karlovac jest i najvećma preporučio. 
Preuzvišeni g. ban primio je deputaciju vrlo ljubezno i milostivo i zahvalio se srdačno na počastnom gradjanstvu, koje smatra za radostan znak, da i gradjanstvo karlovačko odobrava njegovu patriotičnu politiku, izrazio nadu da će ga ovo gradjanstvo i u buduće podupirati u njegovom nastojanju i težkom zvanju namienjenom samo boljku našega naroda i domovine, obećao braniti i štititi pravedne interese grada Karlovca, i naglasio da će se od Siska do Karlovca i željeznica graditi i Kupa regulirati. 
U deputaciji kod bana bili su:
1) Od strane gradskog zastupstva: Kosta Barako, Kamilo Badovinac, Gjuro Kranjčić, Nikola Šimecki, Živko Škandolski, Janko Štancer, Mijo Videtić
2) Od strane svećenstva: Nikola Begović – proto i župnik, Dr. Sigmund Gelbhaus - rabin, Ivan Mašek – r. k. podarcidjakon i župnik, o. Ivan Ev. Žibrat – glavar samostana o. o. franjevaca
3) Od strane ostaloga gradjanstva: Dane Banjanin trgovac, Dr. Ivan Banjavčić odvjetnik, Janko Modrušan ravnatelj štedionice, Petar Sliepčević veletržac, Dr. Miroslav Štern gradski fizik, Vjenceslav Turković veletržac
Gradsko zastupstvo primi ovo izvješće na ugodno znanje s uzklici „Živio ban!“
(U to vrijeme ban je bio Ladislav Pejačević, od godine 1880. - 1883., B.F.) Pripremila Biserka Fabac

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.