Alfred Krupa: prvi izumio kofer sa kotačićima

Alfred Krupa: prvi čovjek koji je izumio kofer sa kotačićima
 
2010.godine CNN je kroz pero svoje novinarke Marnie Hunter ustvrdio kako je prije 40 godina tj. 1970.godine Bernard Sadow, tada vlasnik američke kompanije U.S. Luggage (danas dio Briggs & Riley Travelware) izmislio, a 1972.godine i patentirao prvi kofer sa kotačićima i tako izmijenio svijet putovanja.
Ova fotografija iz 1954.godine snimljena ispred kuće obitelji Krupa u Domobranskoj 8 (tada JNA 8) pokazuje da je naturalizirani karlovčan Alfred Krupa (1915-1989.) izradio isto takvo rješenje više od desetljeće i pol prije spomenutog Sadowa.
Osim ove fotografije, preostali su i nacrti za njegovu izradu, kao i za niz drugih danas popularnih rješenja i izuma Alfreda Krupe (većinom iz kasnih 1940.-tih i 1950-tih) koje danas pronalazimo diljem svijeta, poput recimo ostakljenog brodskog trupa za razgledavanje podmorja.
Alfred Krupa je bio i vjerojatno prvi slikar koji je slikao štafelajnu sliku pod morem početkom 1950.-tih, a o čemu je izvještavao i Vjesnik.
Preostala dokumentacija pokazuje njegove pokušaje da patentira svoje izume prvo kod vlasti u Beogradu, a potom i putem Veleposlanstva Velike Britanije. Tada njegove ideje nisu naišle na razumijevanje.

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.