Izložba fotografija „Drugi svjetski rat – na drugi način“

Povodom 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, večeras je u Gradskoj knjižnici otvorena zanimljiva izložba našeg kolege Dinka Neskusila pod nazivom „Drugi svjetski rat – na drugi način“. Radi se o još jednoj u nizu izložbi koje je iznjedrio Dinkov jedinstveni projekt Kafotka, a radi se o web stranici koja kroz zaboravljene fotografije otkriva priče iz prošlosti Karlovca.

– Kada sam se počeo baviti tim projektom, prije nekih tri i pol godine, počeo sam dobivati fotografije Drugog svjetskog rata, na kojima je bio prikazan Drugi svjetski rat na jedan drugi način. Nije bilo ratnih događanja, nego su ljudi živjeli bogatim, kulturnim, građanskim životom. Na tim slikama prikazana su znači i sportska događanja, hokej, nogomet, kulturna događanja, školska djeca, odlazak u školu… Život koji mi zaporavo nikad nismo učili u školama, koji smo malo stariji, nego smo učili o nekoj „crnoj rupi“ – Drugom svjetskom ratu, o narodnim herojima i ofenzivama. Međutim, tu je prikazan jedan život grada Karlovca u to vrijeme koji do sada nije bio viđen, istaknuo je autor izložbe.

Izložbu prati i katalog, gdje su, uz fotografije, i zanimljive crtice iz tadašnjeg života Karlovca, a predgovor je napisao brigadir Milan Maleš.

– Ovdje su po prvi puta javnosti predstavljene fotografije, gdje će se ostvariti jedan trag i sjećanje na Drugi svjetski rat, ali iz posve drugačijeg kuta. Kuta koji ne prikazuje strahote rata, već nudi susret s građanskim Karlovcem i građanskim životom grada Karlovca, u vremenu od 13. travnja 1941. godine kada talijanske i njemačke snage ulaze u Karlovac pa sve do 6. svibnja kad u Karlovac ulaze partizanske snage. Novinar, fotograf, može se reći i istražvač, a prije svega entuzijasta, Dinko Neskusil, ponovo iznenađuje građane Karlovca. Nesebično svojim sugrađanima nudi jedan projekt, tematsku izložbu fotografija koje su izdvojene iz obiteljskih albuma, zabačenih u kutijama i tavanima starog Karlovca. Autor je vrstan poznavalac vrijednosti fotografije kao dokumenta i umjetničkog izričaja i upustio se ovog puta u prikupljanje, sistematizaciju i obradu fotografija iz doba jednog teškog razdoblja, rekao je prilikom otvaranja izložbe Milan Maleš.

Izložbu je otvorio Zvonimir Gerber, naglasivši da mu je to posebno zadovoljstvo, jer je na jednoj od izloženih fotografija i on kao dijete. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja. 


Ksenija Begović/Karlovački tjednik
Fotografije snimio Oliver Budimir

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.