"Zapisi legionara"

Knjiga Maria Raguža "Zapisi legionara" je priča o hrvatskim zrakoplovcima koji su se u sastavu njemačkih snaga borili na istočnoj bojišnici zasnovana na osobnim dnevnicima pilota-lovca Stjepana Radića iz Sinja i radio-mehaničara Ivana Mezdjića iz Zagreba, a koje je, uz dodatna istraživanja, Mario Raguž oblikovao u knjigu ilustriranu s više od 230 fotografija. 
Potku ove knjige čine osobni dnevnici dvojice hrvatski zrakoplovaca pisanih tijekom ratnih 1941/42. godina na Istočnoj bojišnici. Dnevnici pilota-lovca Stjepana Radića i radio-mehaničara Ivana Mezdjića preneseni su integralnoj formi, dok su sve nadopune, ispravke ili pojašnjenja dati u popratnom tekstu. Knjiga obiluje mnogim tehničkim podacima i opisima kako zrakoplova, zrakoplovne tehnike, tehnike pilotiranja, tako i detaljnih opisa borbi, mukotrpnih putovanja, ali i osobnih razmišljanja glavnih aktera.

Dodatna vrijednost knjige leži u 250 dosad neobjavljenih fotografija snimljenih na Istočnom frontu koje na neuljepšani način govore o životu, radu i bivanju zrakoplovaca na 2000 km udaljenim lokacijama.
Da bi se dodatno dobio uvid u izgled, tehničke detalje i obilježavanje zrakoplova korištenih od strane hrvatskih zrakoplovaca, rad prati i 10 tehničkih crteža (profila u boji).
Knjiga je A4 formata, 191 stranica s 250 crno-bijelih fotografija.

Djelo je plod autorovih sedam godina rada na privatnim i javnim arhivima, kontakata s preživjelim legionarima i njihovim obiteljima i slaganja ove priče u knjigu koja će zasigurno odgovoriti na mnoga dosad neodgovorena pitanja.

Knjigu je moguće nabaviti preko autorove Facebook stranice: https://web.facebook.com/Sky-and-Sea-169335103597894/

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.