Fašnik 1937.

Raskošni banijanski fašnički korzo. Na desnoj strani ulice vidimo dvije danas nepostojeće kuće. Prva je bila mitnica pri kojoj se plaćala mostarina i gradska daća a ubirali su je "daćari". Kuća do mitnice stajala je na mjestu današnjeg parkirališta. Bila je to Tyroltova kuća sa skladištem brašna. Braća Tyrolt su bili izvrsni nogometaši, osobito stariji Zvonko (golman u "Olimpiji"). U kući je imao "špeceraj" Ivan Drganc, poznati tihi uglađeni gospodin, trgovac. Svirao je violončelo i čitav svoj privatni život posvetio je glazbi, pa se svakog petka muziciralo u njegovoj kući. Kćerka mu je završila konzervatorij. U kući iza Tyroltove, također nepostojeća danas, stradala je u svibnju 1944. bili su poznati limari Težaki, mnogoljudna obitelj. Dvije sestre staroga Težaka bile su misionarke u Indiji - izvor "Svjetlo" 1997.g. (Biserka Fabac)

Koliko je fašnički korzo prirastao srcu karlovačkih purgera piše nam Dragojla Jarnević u „Dnevniku“: 1. ožujak 1870. - "Danas bilo gotovo bune u Karlovcu, novo poglavarstvo zabranilo obilaziti krabuljam po starom običaju kao na pokladni utorak, i po žandari dalo zatvarati krabulje, stotine gradjana se digoše okolo varoške kuće i bilo tuj psovkah, grđenja, i vikanja. Oj, kako je čovjek napolak ako ne i više životinja!"
(Zatvaranje maškara koje su se zatekle na ulici, nadstražaru Rakijašu naredio je gradski kapetan Fabiani, koji je tražio čak i intervenciju vojske. Kad nije dobio podršku vojske poslao je gradske pandure oboružane puškama da rastjeraju ogorčeno građanstvo koje se poslijepodne okupilo pred „varoškom kućom“ i vikom i psovkama tražilo da se ukine naredba. Navodno je došlo i do krvoprolića. Na kraju je Fabiani popustio i povorka je tog pokladnog utorka krenula karlovačkim ulicama tek u 17 sati. (Biserka Fabac)
 

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.