Strossmayerov trg

Kuća Strossmayerov trg broj 3 (na fotografiji u sredini) srušena je 2004. g. Bila je jedna od najstarijih i najvrednijih, nastala spajanjem dviju starih zabatnih kuća oko 1740. 
Godine 1770. vlasništvo je Gregora Novaka koji je kuću obnovio i adaptirao za suvremenu baroknu gostionicu. Tada su u zaglavni kamen nadvratnika uklesani inicijali G. N. i godina 1776. 
Kuća je u prizemlju bila od čvrste kamene građe miješane sa opekom., na katu od jakih mosnica, koje su prilikom obnove 1776. na pročelju prekrivene slojem opeke. Na spoju dviju starih kuća koje su u prizemlju tlocrtno ostale sačuvane, umetnuta je široka veža. Sa podesta drvenog stubišta račvali su se uzdužni i poprečni hodnik, iz kojeg se ulazilo u pojedinačne sobe orijentirane prema pročelju i bočno. Na lijevoj strani kuće bila je velika kuhinja svođena rustičnim bačvastim svodom sa susvodnicama, orijentirana prema „gasici“ (Đ. Cvitanović)
(Da vas podsjetim što je gasica: njemački - die gasse – uski prolaz, širok oko 1 – 1,5 m između kuća unutar Zvijezde, zakonom propisan nakon velikog požara 1692., kako bi se spriječilo širenje vatre.)
Kuća je u 18. st. bila slobodna sa začelja, oko nje je bio vrt i dvorište, pa su sve sobe svratišta bile zračne. Godine 1902. upisana vlasnica je Katarina Novotny. U „Svjetlu“ 26. svibnja 1889. postoji oglas za „Putingamsku pivanu“. „Pivanu na Strossmayerovom trgu u kući gdje Novotny preuzeo je ovih dana g. Jakov Berger, te ju posve daje obnoviti i poljepšati. U toj pivani koja ima jedina u Karlovcu ovelik vrt i koja bijaše uvijek stecište liepog broja Karlovčana i opet će biti ugodna zabava; jer će g. Berger prirediti koncerte i zabave uz svaki mogući konfort da zadovolji svoje goste.“ 
Slijedeća poznata vlasnica je Orlić Emilija koja godine 1935., broj spisa 12442 / 35. dobiva dozvolu Gradskog poglavarstva za gradnju zidane drvarnice na k. č. br. 4 k. o. Karlovac i to do susjeda Prolnik i drug u duljini od 11, 65 m a do susjeda Muc Franje i Vilme Heinrich u duljini 14, 55 m. Iste godine Milka Orlić moli gradjevnu dozvolu za gradnju drvarne i ogradnog zida do susjeda: Opsenica Bude, Marije Prolnik, Muc Franje i Vilme Heinrich.
Godine 1951. vlasnici su Danica Ivković i Mirko Vučković, ranije Ilija Orlić (R. Radovinović, „Stari Karlovac…“)
Pripremila Biserka Fabac

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.