David Meisel, nadkantor, zborovođa, dirigent

David Meisel, (Holešov, Moravska, 1885 - logor Jadovno, 1941), nadkantor, zborovođa, dirigent

U Karlovac je doselio 1906. godine. Bio je nadkantor i tajnik Židovske općine. Pomagao je brojnu siročad, 1931. osnovao i zakladu za pomoć djeci. Jedan od njegovih štićenika Ivo Sokačić vodio je špeditersku tvrtku u prostorijama obitekjske kuće.
Glazbeno obrazovan, isprva je organizirao mješoviti zbor u sinagogi, potom je dirigent Obrtničko-radničkog zbora "Nada", a od 1906. član "Zore". Kao lirski tenor zapažen je u Zorinom kvartetu (s Hauptfeldom, Badovincem i Novoselom). Godine 1922. postaje zborovođa Prvog hrvatskog pjevačkog društva "Zora". Bio je odlučan, talentiran i posvećen radu sa zborom. Strog, s velikom radnom disciplinom i energijom, sa zborom uvježbava vrlo zahtjevni program: oratorij Božidara Širole Žrtva Abrahamova, Stabat mater Antonina Dvořaka, Misu u Es-duru Franza Schuberta i dr. Pod njegovim ravnanjem "Zora" ostvaruje svoje najveće pjevačke uspjehe: na natjecanju u Zagrebu osvaja II. mjesto (1923.), gostuje diljem cijele tadašnje države, a osobito zapažena bila su njezina europska gostovanja u Njemačkoj (1927) i Belgiji (1935). "Ličnost apsolutnog sluha i gotovo despotskog odnosa prema orkestru i zboru. Samo tako je moguće objasniti taj veliki uspjeh Zore i njeno gostovanje u Belgiii, što nije ničim nadmšeno do dana današnjega" - zapisao je Zlatko Pintar u sjećanju na Davida Meisla ("Karlovački tjednik", 1967).
Meisel je bio jedan od najuglednijih i najomiljenijih karlovačkih građana, hrvatski dirigent, fanatični promicatelj interesa Prvog hrvatskog pjevačkog društva i unatoč tome jedna od prvih žrtava holokausta u Karlovcu.
Zajedno s Ivom Goldsteinom i Filipom Reinerom uhićen je već 13. travnja 1941. Prema knjizi Slavka Goldsteina 1941. godina koja se vraća, prvo je odveden u koncentracioni logor "Danica", kraj Koprivnice, odakle su ga na kratko uspjeli spasiti neki karlovački prijatelji. Ubrzo je ponovo uhapšen. Ubijen je u logoru Jadovno, zajedno sa sinom Zlatkom, starim 21 godinu.

Tekst preuzet iz knjige Prvo hrvatsko pjevačko društvo "Zora"
Karlovac, 1858 - 2008

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.