84 SATA ZA POBJEDU

Povodom 20. obljetnice oslobodilačke operacije HV-a , Gradski muzej Karlovac organizirao je izložbu 84 sata za pobjedu. Kroz nekoliko tematskih cjelina izložbom se prikazuje vojna operacija Oluja u zbornom području Karlovac. Uvodne cjeline su: Pred Oluju, Hrvatska vojska, Plave kacige, Zona sjever, Vodstvo RSK: ne mirnom rješenju. Tijek operacije je prezentiran u cjelinama Oluja - ZP Karlovac i Poslije Oluje, a posljednja cjelina posvećena je uspomeni na poginule branitelje.

Zadaća ZP Karlovac u operaciji Oluja bila je vrlo zahtjevna. Pred sobom je imalo gotovo kompletan Kordunski korpus, dio Ličkog korpusa, mješovitu topničku brigadu Glavnog štaba SVK i glavninu Korpusa specijalnih jedinica. Zborno područje nije imalo profesionalnih snaga pa su cjelokupnu zadaću trebale realizirati domobranske postrojbe. Srpski otpor je bio vrlo jak, štoviše, pokušavani su i protunapadi kojih na drugim dijelovima bojišta gotovo da i nije bilo, kao pokušaji izlaza za Kordunski korpus jer on nije imao izravnu teritorijalnu vezu s bosansko-hercegovačkim Srbima. Zbog toga se tijek operacije odvijao drugačije od ostalih bojišta, no to nije bila zapreka da se operacija okonča u zadanom vremenskom roku i da se oslobode svi okupirani dijelovi naše županije.

Tijekom borbi poginula su 33, a ranjena 262 branitelja.

Muzejska prezentacija teme obogaćena je predavanjima, prezentacijama te atraktivnim edukativnim sadržajima među kojima se ističe likovno – domoljubna radionica za osnovnoškolce Volim Hrvatsku zastavu zamišljena kao rad u nastanku, kojom će sudionici do završetka izložbe ispunjavati ulazni prostor izložbe.

Autorica izložbe je Ružica Stjepanović, kustosica Odjela za suvremenu povijest, a likovni postav oblikovanje tiskovina i suvenira osmislio je dizajner Saša Stubičar.

Za pomoć u realizaciji izložbe zahvaljujemo svim suradnicima i posuditeljima građe.

Popratni program uz izložbu bit će pravovremeno najavljen.

Izložba je realizirana zahvaljujući Gradu Karlovcu, Karlovačkoj županiji i Ministarstvu kulture RH.

(izvor http://www.gmk.hr/Aktivnost/Izlo%C5%BEbe/2116)

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.