Ulica Ivana Gorana Kovačića

Kuće Heinrich, Muc, Bledšnaider i  Haslinger - U prvom planu na fotografiji  su kuće Muc i Heinrich u još neuređenoj ulici Stepe Stepanovića. Gradjevna dozvola za novogradnju dvokatne zidane kuće na k. č. 276 / 7 , na BASTIONU I., (danas Ulica I. G. Kovačića), za kuću desno do buduće filijale Narodne  banke otvorene 1940. - te, kasnije "Karlovačke banke" ) izdana je 29. rujna 1932. g. Franji Muc iz Preradovićeve ulice, a UPORABNA dozvola 14. IX 1933. g; nacrt  + položaj  inž. Dvornik i Heksch; susjedi Malvina Heinrich i Orlić Emilija. Za dvokatnu zidanu kuću lijevo, do buduće zgrade pošte,  na k. č. 276 / 6, odluku o gradjevnoj dozvoli dobila je 26. VII 1932. gđa Malvina Heinrich iz Draškovićeve 8; nacrt + položaj ing. Branko Petrović. UPORABNA  dozvola  izdana je 31. XII 1932.  Odluku o dozvoli gradnje zidane betonske ograde na k. č. 276 / 5  oko dvorišta vlastite dvokatne zgrade i prema kućama na Strossmayerovom trgu dobila je 13. augusta 1935. gđa Vilma Heinrich. Susjedi moliteljice Vilme Heinrich bili su Orlić Emilija i  Uprava pošte i telegrafa u Karlovcu.  

Karlovački "Narodni list" 5. travnja 1940. piše da se „zgrada pošte nalazi u privatnoj kući (Gaše Devića, kasnije njegovog sina Dušana Devića u Vijećničkoj  22, op. B. F.)  za koju država plaća najamninu u iznosu od 6500 Din mjesečno. Akcija za gradnju pošte vodi se već preko trideset godina i do gradnje bi došlo da nije 1914. buknuo svjetski rat. Ministarstvo je konačno odlučilo izgraditi zgradu, a građani jedva čekaju kad će biti raspisana licitacija za ovu gradnju.“ Lokacijska dozvola za izgradnju zgrade pošte, na još vidljivim tragovima kraka Kranjskog bastiona izdana  je od  Banovine Hrvatske 1940. g. Projekt je izradio Vladimir Pažin, a s gradnjom se započelo odmah. U funkciju je stavljena kratko nakon Drugog svjetskog rata. (R. Radovinović  „Stari Karlovac ulice kuće ljudi“)

Desno na fotografiji, malo iza, vidimo jasno tri kuće od kojih samo jedna danas čini Tijesnu ulicu, kuća Lach, Tijesna 1. Dalje slijede dvije kuće sa dva pročelja, jedno prema sjeveru, drugo u Tijesnu ulicu. U popisu kućevlasnika nakon Prvog svjetskog rata upisane su odmah do kuće Lach: Tijesna 3 - Štefa i dr Ivan Haslinger  i Tijesna 5 - Božena i Gracijan Bledšnajder. (R. Radovinović  „Stari Karlovac…“)  Štefa i dr. Ivan Haslinger  11. siečnja 1917. dobivaju  građevnu dozvolu za „izvedenje balkona na njihovoj kući pod uvjetom da bude ukusno izveden.“ Godine 1926. Ivan Haslinger, gradski  kotarski   liječnik, vrši  unutarnje preuređenje kuće. U prizemlju lijevo od ulaza  su čekaonica i ordinacija a desno služinska soba i izba. Od srpnja do prosinca 1928. godine bračni par Bledšnajder  gradi novu kuću na mjestu stare i 22. prosinca 1928. dobiva uporabnu dozvolu  za novo sagradjenu  jednokatnu kuću na k. č. 9.„Hrvatska sloboda“ 11. siečnja 1929.  javlja: „Dr. Gracijan Bledšnajder liečnik,  preselio se u vlastitu kuću u Tijesnoj ulici broj 5, od 6. o. mj. tamo ordinira.“  Lokacijska dozvola za izgradnju zgrade pošte, na još vidljivim tragovima kraka Kranjskog bastiona izdana je od Banovine Hrvatske 1940. g. Projekt je izradio Vladimir Pažin, a s gradnjom se započelo odmah. U funkciju je stavljena kratko nakon Drugog svjetskog rata. (R. Radovinović „Stari Karlovac ulice kuće ljudi“) - pripremila Biserka Fabac

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.