Karlovački fijakerist Ivan Ott u pokladnoj povorci 1930.-tih godina u Radićevoj ulici

Karlovački fijakerist Ivan Ott u pokladnoj povorci 1930.-tih godina u Radićevoj ulici na mjestu sabirališta pokladnog korza kod gostionice "Dolanjski" (danas srušena) a nalazila se kod današnje "Gradske straže" . U fijakeru sjede Beata Lukinić i Zora Sauerbrunn
 

Objava u „Glasonoši“ 1. siečnja 1909. poručuje: „Naš novac neka ostane kod kuće! Zato kupujte kod domaćih trgovaca. Slavo obćinstvu stavljam do znanja da u mojoj krčmi u nutarnjem gradu, Rakovačka ulica kbr. 24 točim izvrstna vina iz vlastitih vinograda…….. Tomo pl. Dolanjski.
U kolovozu 1922. godine održan je povjerenstveni očevid na uglu Rakovačke i Haulikove ulice, pri kojem je Josipu Dolanjskom, vlasniku uglovnice Rakovačka 24 – Haulikova 8, odbijena molba za novogradnju krova na prizemnici zato što je „ostalo stanje kuće zapušteno.“
Članovi povjerenstvenog očevida osim lošeg stanja kuće kao razlog odbijanja molbe navode i činjenicu da se kuća nalazi na jednom od najviđenijih mjesta u ulici, pa je na toj lokaciji nužna izgradnja barem jednokatnice. Kao susjedi molitelja navedeni su: desno Javor Teodor iz Haulikove 6, a lijevo u Rakovačkoj ulici broj 26 Ana Gačeša.
Godinu dana kasnije, 26. III 1923. Josip Dolanjski ipak dobiva dozvolu za prekrivanje krova (broj dok. 1438 / 23) pod uvjetom da krov prekrije eternitom. Jedanaest godina kasnije, trgovac Milan Kozomarić iz Banije (tada) 14 ruši prizemnu kuću Josipa Dolanjskog i dobiva dozvolu 22. III 1934. za novogradnju provizorne prizemne zidane prodavaonice na k. č. 52, na vrijeme od 12 godina. Navedeni susjedi su Pajić Stevan iz Haulikove 6, Trbojević Teodor i Brozović Stjepan. Uporabna dozvola za prodavaonicu izdana je 18. siječnja 1935. 
Trgovinu manufakturne robe „Kod jeftinoće“ nisam pronašla u „Almanahu“ Marka Sablića iz 1933. godine, a ni ime M. Samardžije u popisu vlasnika kuća. Nema je ni u kasnijim novinskim oglasima karlovačkog „Narodnog lista“ ili „Karlovačkog glasnika“. Kuća na uglu je 2007. godine dograđena kao jednokatnica s mansardom. Trenutno je u zgradi prodavaonica tekstila. (priredila Biserka Fabac)

povećaj fotku!

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.