"Karlovčani u Velikom ratu 1914. - 1918."

Tekst: Andrea Štalcar Furač, fotke: Iva Bišćan i Denis Stošić 

Karlovčani u Velikom ratu 1914. - 1918." koja se istovremeno odvija u prostoru  Gradske knjižnice „ Ivan Goran Kovačić“ dok izlozi Radićeve ulice pričaju o sugrađanima zatečenim u vrtlogu svjetskog sukoba. Mnoge fotografije po prvi puta su ugledale svjetlo dana a dr. Alfonsus Šibenik, kojeg s pravom možemo smatrati prvim ratnim fotografom s karlovačkog područja svojom je ostavštinom, sasvim slučajno pronađenom, omogućio da uz autora izložbe- Dinka Neskusila te Karlovčane koji su ustupili fotografije iz obiteljskih albuma, ova karlovačka priča poprimi poseban povijesni značaj i Karlovac obilježi kao grad izuzetne fotografske i povijesne baštine zacrtavši se na kulturnoj karti Europe kao grad s prepoznatljivim potpisom.

O izložbi, vrijednostima i fotografiji u Karlovcu govorili su na otvorenju izložbe: autor Dinko Neskusil, Frida Biščan ravnateljica GK IGK, Zvonimir Gerber predsjednim Fotokuluba Karlovac i Andrea Štalcar Furač, urednica platforme medijske kulture KA Urbani.

Kad meci zvižde oko ušiju, vrijeme sporo odmiče- tako je nekako opisana situacija Prvoga svjetskog rata u kojem je bilo oko četrdeset milijuna žrtava. Prvi svjetski rat i njegove bitke nisu direktno dotaknule Karlovac ali su neposredno utjecale na život u gradu. Dovoljno da impresija ostavi vječni trag na ljudima.

Zanimljiv je koncept izložbe o 1. sv. ratu, sakupljene baštine i spoja interijera i eksterijera koji govore fotografijom. Koncept povijesti u živim prostorima svjetski je trend. U Karlovcu stvara dodanu vrijednost jer osim što povijest grada i ljudi korespondira s prostorom i ljudima današnjice, oplemenjuje staru gradsku jezgru sadržajem dostojnim povijesne jezgre. Takvim konceptom Karlovac širom otvara vrata grada-galerije na otvorenom, u sasvim individualnom pristupu temama i prezentaciji tema postavljajući visoke kulturno-turističke standarde spoja tkiva žive povijesti s karlovačkim potpisom.

Grad svjetla i vode - grad impresije, grad doživljaja i grad u kojem povijest živi na svakom koraku čak i najteže ljudske trenutke pretvara u osebujnu priču koju Karlovčani i posjetitelji Karlovca doživljavaju osobno, snažno, istinski poučno. Karlovac je grad koji svojim impresijama i ambijentalnošću otkriva jedno novo poglavlje pristupu kulturi, umjetnosti i kulturnom turizmu.

Ne samo osebujnošću autora koji proizvode priče i smještaju ih u vrijeme i prostor, poput Dinka Neskusila i KA fotke, već bi upravo Karlovac ovakav koncept zamjene teze „negativno u pozitivno“, s obzirom na kompleks zapuštenosti Zvijezde, mogao okrenuti u svoju korist i traganje za identitetom utvrditi baš na ovoj činjenici: da povijest kroz koncept umjetničkog prikaza postaje dio životnog prostora. Na taj način i stari Karlovčani, i novi građani, ali i posjetitelji, jednakopravno konzumiraju baštinu i povijest grada te činjenicu uzimaju kao dio saznanja i time definiraju identitet grada koji je promjenom stanovnika i političkim vratolomijama uvelike narušen.

Fotografija postaje kulturni brend grada koji bilježi, pamti i uči, zajedno sa svojim građanima i prijateljima. Takav koncept ima jako malo gradova i vrijedan je svake pažnje. Kad govorimo o mogućim karlovačkim komparativnim prednostima onda je fotografija u samome vrhu.

Izložba je nastala radom na mrežnoj stranici Kafotke, na projektu fotografskog razotkrivanja Karlovčana i Karlovca, koji se temelji na fotografijama iz obiteljskih albuma. Stranica www.kafotka.net je u dvije i pol godine pregledana oko 8 milijuna puta te do sada objedinjava 5.000 fotografija koje su Karlovčani ustupili Dinku Neskusilu u svrhu projekta i daljnjeg razvoja karlovačke fotografske i povijesne baštine.

Za izložbu „Karlovčani u velikom ratu“ fotografije su ustupili: Ana Štefanac (Stregar), obitelj Baeuerle, Ružica Bendejčić, Krešimir Botković, Mirjana Došen, Zvonimir Gerber, Vera Glazer, Morana Rožman, Valentina de Lippa, Maja Nikolovska, Vesna Škrlac, Kruno Sorko i Višnja Sudar.

U Gradskoj knjižnici je izložba otvorena do 30. lipnja, a u izlozima Radićeve ulice sve do rujna 2014. godine.

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.