7.a OŠ Dubovac 1963.

1963. godina: 7.a razred osnovne škole na Dubovcu (učenici 1950. godište) s razrednikom Mihajlom Prezeljom - Mitilom. Krajnje desno u gornjem redu je Nikola Antunac, sudionik akcije „Feniks '72“.

Član HRB-a bio je i Karlovčanin, Dubovčak, Nikola Antunac koji je rođen 23. kolovoza 1950. u Karlovcu. Bio je hrvatski politički emigrant i revolucionar. Poginuo je u borbi s jugoslavenskim vlastima kod Han Ploča, iznad prometnice Gračanica - Uskoplje, 27. lipnja 1972. godine, kao član akcije. Sin je siromašnih roditelja, postolara i majke domaćice, te brat svećenika Josipa koji danas živi u Njemačkoj. Živio je u ulici, u neposrednoj blizini godišnjeg okupljanja Dubovčaka. Nikola Antunac je s pojedincima iz našeg druženja proveo djetinjstvo. Njegovi prijatelji s kojima je pohađao osnovnu školu na Dubovcu jesu: Ivica Krstačić, Slavoljub Morić, Miljenko Ožvald, Berislav Glazer, Miljenko Ožura i drugi. Godine 1969. napušta studij teologije u Zagrebu i odlazi u Salzburg gdje postaje član HRB-a pod pseudonimom „Tesla“. Zarobljen je u akciji Feniks '72, 27. lipnja 1972. godine iznad mjesta Ploča (južno od Bugojna) poslije podne oko 16 sati i 20 minuta. Likvidiran je bez suđenja, a podaci o njegovim posmrtnim ostacima nisu dostupni. Nikola je prije mnogih sanjao samostalnu Hrvatsku i za nju život dao. Ono što je on za Hrvatsku učinio 1972. godine to su učinili hrvatski branitelji 20 godina kasnije izvojevavši slobodu u Domovinskom ratu. Iako je rođen u dubovačkom kvartu i gradu Karlovcu, zaboravljen je nažalost čak i u našoj sredini gdje se nedovoljno o njemu govori.

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.