Nikola Perić - kroničar Karlovca, kolekcionar, novinar i publicista

Nikola Perić (1937.-2014.), veliki kroničar Karlovca, kolekcionar, jedan od najvećih karlovačkih novinara i publicista. Prvi je Karlovčanin koji se ozbiljno bavio sakupljanjem karlovačkih razglednica o čemu je objavio i knjigu 'Pozdrav iz Karlovca'.

Bio izuzetan čovjek, obrazovan, talentiran, civiliziran, znatiželjan i strpljiv – uzor i mentor mnogim mladim novinarima.

Karijeru je započeo u Karlovačkom tjedniku 1960. godine gdje je radio kao novinar, direktor i glavni i odgovorni urednik, a od 1976. bio je dopisnik Vjesnika iz Karlovca i voditelj Informativno-poslovnog centra Vjesnika u Karlovcu. S tog je radnog mjesta otišao i u mirovinu. Od 1972. do 1976. bio je potpredsjednik Društva novinara Hrvatske.

Objavio je i knjige; 'Karlovačka škrinjica' , 'Svi rakovački maturanti', a sa Željkom Laurićem 'Obrtništvo u Karlovcu', te  'Karlovački listić. Dobitnik je Medalje gradonačelnika 2005,. a 2012. godine na proslavi Dana grada dobio je i nagradu Grada Karlovca. Završio je karlovačku Gimnaziju, a 1973. godine i Akademiju za pozorište, film i radioteleviziju u Beogradu.

Njegova ljubav za Karlovac zadivljuje i one koji nisu iz Karlovca pa u ovoj galeriji/albumu donosimo dio njegove zbirke razglednica i fotografija. 

(Fotografije i razglednice iz kolekcije gospodina Nikola Perić u ovoj galeriji biti će nadopunjavane u idućih nekoliko mjeseci a u vizurama voljenog nam grada možemo uživati dobrotom Jasminke Štajcer koja mi ih je ustupila na skeniranje i objavljivanje).

Stranice

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.