Josip Plavetić – hrvatski vojnik 1941.-1945. u Stockerau (desno)

Karlovčanin Josip Plavetić, profesionalni vojnik, pripadnik 369. pojačane pješačke pukovnije (njemački: 369. Verstärktes Infanterie-Regiment) (poznate i kao Kroatische Legion (Hrvatska Legija) ili 369. legionarska pukovnija). Josip Plavetić završio je domobransku akademiju i promaknut u čin zastavnika 10. travnja 1942. te je dodijeljen u Doknadnu bojnu 369. pojačane pješačke pukovnije. Promaknut u čin poručnika 13. lipnja 1942. Zacijelo je nakon obuke u Stockerau služio u nekoj od legionarskih divizija. 

(fotografije na kojima Slavko Kvaternik obilazi hrvatske postrojbe snimljene su u Stockerau) 

ODLIKOVANJA Josipa Plavetića: Željezni križ 2. stupnja; Željezni križ 1. Stupnja; Pješački jurišni znak; Ranjenička značka (za 3 ili 4 ranjavanja); Hrvatska legija; Spomen znak za ratovanje protiv partizana u trajanju od najmanje 12 mjeseci. Kraj rata dočekao u činu satnika.
U Bleiburgu je 1945. godine  izručen partizanima, deportiran u Zagreb gdje mu se gubi svaki trag.
Obitelj kao i autor ove stranice moli sve koji bi imali kakva saznanja o ratnom i životnom putu Josipa Plavetića da se jave putem kontakt obrazca na stranici

Na fotografijama snimljenim u Stockerau Slavko Kvaternik u ruci drži Hrvatsku maršalsku palicu – sjekiru koja je izrađena u zagrebačkoj kovnici "Braća Knaus" (bivši "Griesbach & Knaus") za maršala i vojskovođu oružanih snaga NDH. Kvaternik je službeno koristi od promaknuća na Antunovo 13. lipnja 1941. Napravljena je kao simbol koji u sebi sažima povijest borbe za hrvatsku državnu nezavisnost u raznim političkim razdobljima, tako da se na istoj nalaze (tehnika cizeliranja metala) tri povijesne vođe iz doba raznih pokušaja obrane ili osamostaljenja Hrvatske, a to su: biskup i Ban Berislavić, Petar Zrinski i Fran-Krsto Frankopan. ''Hrvatska maršalska palica - sjekira'' je štap koji ima, kao rukohvat, stiliziranu ratnu sjekiricu, kakve su bile u uporabi u prvim stoljećima borbe dinarskih urođenika te je time naglašeno naše svojstvo sjedilačkog naroda koji ima za glavno političko geslo: ''Tuđe nećemo, svoje nedamo''. Danas se ista nalazi u privatnoj kolekciji osobe koja želi ostati anonimna, te istu prodaje preko njemačke aukcijske kuće Hermann Historica za 45.000 Eura.

Slavko (Vitez) Kvaternik hrvatski vojnik, političar i državni dužnosnik. U prvom svjetskom ratu je kao časnik služio vojsku Austro-Ugarske Monarhije. Po stvaranju Kraljevine SHS umirovljen je te se priključio Ustaškom pokretu. Po njemačkoj invaziji na Jugoslaviju 10. travnja 1941. je proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku u kojoj je obnašao neke od najviših vojnih i političkih dužnosti. Nakon umirovljenja 1942. se povukao u Austriju te je po završetku drugog svjetskog rata izručen vlastima komunističke Jugoslavije koje su ga 1947. osudile na smrt.

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.