Vatrogasna vježba - Uglovnica Pavleka Miškine 5 – Matice hrvatske

Vatrogasna vježba - Uglovnica Pavleka Miškine 5 – Matice hrvatske, nalazi se u ulici koja je poslije Drugog svjetskog rata dobila ime pisca „seoske književnosti“ i žrtve fašističkog režima Pavleka Miškine (1887. – 1942.). Ulica je nastala kad su srušena „Banska vrata“ s mostom, i nasut put od zemlje i kamena preko tvrđavskog šanca. („Svjetlo“ 27. siečnja 1884.) 
S početka je bila bezimena. U tekstu odluke o imenovanju ulica prostor se zvao „prijelaz od Strossmayerovog trga do šanca“. Godine 1936. dobiva ime Elvine Jordan. (R. Radovinović, "Stari Karlovac ulice kuće ljudi") 
U blizini na Kranjskom bastionu nalazila se vojnička jašionica o čemu piše „Svjetlo“ 10. travnja 1884.: „Mi smo o bogojavljenju upozorili slavno gradsko poglavarstvo kako je pogibeljno i neugodno pucanje u mužarah na šancu kraj jašionice za gradjanstvo, koje stanuje u predgradju. Mi smo ujedno zamolili, da se ta anomalia odstrani jedanput za svagda. Budući da se približuju uzkrsni blagdani kako za katolike tako i za grčko – iztočne, mi opetovano sjećamo i molimo gradsko poglavarstvo, da zabrani kako katolikom tako i grčko – iztočnim pucati iz mužarah na šancu kraj jašionice jer mi nećemo nikom za volju, da nosimo glave u torbi, i jerbo zahtjevamo mir po danu i po noći kako za zdrave i bolestne stanovnike u predgradju. Neka se puca izvan grada, gdje nema nikakve pogibelji (gradjani predgradja).“
Kad je srušena, krajem 19. st. podignuta vojnička jašionica („Rajtšul“) stvoren je prostor za izgradnju kuća.
Građevinska dozvola za dvokatnu stambenu kuću na uglu Jordanove i Spinčićeve ulice, na k. č. 276 / 2, izdana je Huber Josipu 1938. godine. Nacrt dvokatnice i položajni nacrt izradio je ing. Filip Heksch. Godine 1939. nadograđena je mansarda i garaža u dvorištu, prema nacrtu ing. Dragutina Dvornika. Konačna uporabna dozvola za novoizgrađenu dvokatnicu sa mansardom izdana 1940. godine. (Pripremila Biserka Fabac)

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.