Spomen ploča znamenitoj karlovačkoj obitelji Türk

Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković i Teodoro Darko Mažuranić otkrili su spomen ploču na obiteljskoj kući obitelji Türk u Preradovićevoj ulici.
Grad Karlovac odazvao se inicijativi potomka obitelji Türk, Teodora Darka Mažuranića te postavio ploču obitelji čiji članovi su bili jedni od najuglednijih i najbogatijih Karlovčana 19. stoljeća. Ova je poznata karlovačka obitelj svoje su bogatsvo, znanje i gospodarsku moć usmjerili na dobrobit građana, te su financijski pomagali brojne aktivnosti, među ostalim i stipendiranje učenika. Bili su trgovci, veleposjednici, gradski i saborski zastupnici, nosioci društvenog života u Karlovcu.
Teodoro Darko Mažuranić u Hrvatsku je doselio iz Argentine i sada živi u Zagrebu i zaposlen je Ministarstvu vanjskih poslova. On je podsjetio na najistaknutije članove obitelji Türk i njihov doprinos u životu grada Karlovca. Udajom Irene pl. Türk 1914. godine za Božidara Mažuranića, potomka bana Ivana Mažuranića, povezale su se dvije znamenite obitelji.
- Kao izravni potomak hrvatskoga bana pučanina Ivana Mažuranića, nastojim raznim projektima ovjekovječiti bogatu prošlost ove dvije obitelji. Dosta sam posebno dirnut što mogu danas prisustvovati svečanom otkrivanju ove spomen ploče na ovom renesansnom gradu bogate vojne prošlosti u kojemu se osjećam kao kod kuće, istaknuo je Teodoro Darko Mažuranić.

http://kafotka.net/fotogost/obitelj-t-rk-mazuranic

Poštovana gospođo zamjenice gradonačelnika Grada Karlovca!

Poštovani predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Karlovac!

Dragi Karlovčani i Karlovčanke!

Dame i gospodo!

Dragi prijatelji,

Dopustite da Vam najprije čestitam svima Dan Grada Karlovca. Srdačno zahvaljujem karlovačkim gradskim vlastima, ponajprije gradonačelniku g. Damiru Jeliću, na prihvaćanju mojega prijedloga za postavljanje spomen-ploče na pročelje ove kuće u kojoj je živio moj šukundjed Franjo Ksaver pl. Türk stariji, dugogodišnji gradski zastupnik i mecena, a koja je dandanas djelomično u vlasništvu obitelji Mažuranić.

Franjo Ksaver pl. Türk stariji, bio je na čelu tvrtke koja je do 1886. g. bila najjača u trgovini drvom u Hrvatskoj. Za brojne zasluge, Dvor mu je 1877. dodijelio nasljedno plemstvo s pridjevom “od Karlovca grada”, a Gradsko Poglavarstvo ga 1886. godine proglasilo počasnim građaninom.

Njegov sin i moj pradjed, Franjo pl. Türk mlađi, bio je također veliki dobrotvor grada Karlovca, nastavivši uspješno očeve poslove. Tridesetak je godina bio karlovački gradski zastupnik kao i zastupnik u Hrvatskom saboru (1875.-1887.) te predsjednik Karlovačke narodne čitaonice i Karlovačke štedionice (1875.-1913.). Bio je pokretač i pokrovitelj raznih projekata, kao što je uređenje toka rijeke Kupe u svrhu poboljšanja riječne trgovačke plovidbe između Siska i Karlovca.

Financirao je tiskanje brojnih knjiga, dodjeljivao je stipendije studentima slabijeg imovinskog stanja, te je utemeljio u svojoj kuriji u Gornjem Pokupju poznate „soirée Türk“, periodična druženja za 400 mladih Karlovčana iz uglednih obitelji. Franjo Türk stariji i njegov sin Franjo Türk mlađi počivaju na groblju u obiteljskom mauzoleju na karlovačkom groblju Dubovac.

Vjenčanjem Božidara Mažuranića s Irenom pl. Türk od Karlovca grada 1914. godine, uoči početka Prvog svjetskog rata čija se stogodišnjica obilježava ove godine u cijeloj Europi, pa i u Hrvatskoj, povezale su se dvije znamenite hrvatske obitelji čiji su se odvjeci istakli u svim poljima hrvatskog javnog života. Podsjećam kako je Irenina majka Otilija bila prva žena vatrogasac u Hrvatskoj i kuma barjaka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Karlovac.

Kao izravni potomak hrvatskoga bana pučanina Ivana Mažuranića, nastojim raznim projektima ovjekovječiti bogatu prošlost ove dvije obitelji. Stoga sam posebno dirnut što mogu danas prisustvovati svečanom otkrivanju ove spomen-ploče u ovom renesansnom gradu bogate vojne prošlosti u kojemu se osjećam kao kod kuće!  

Hvala na pozornosti!

u Karlovcu, 14.07.2014.

Teodoro Darko Mažuranić

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.