Foto radionica u OŠ Katarine Zrinski Krnjak

U OŠ Katarine Zrinski Krnjak održana je radionica o fotografiji namijenjena djeci viših razreda. Radionicu je održao Dinko Neskusil, predsjednik Foto kluba Karlovac i Kafotke - udruge fotografa. Cilj radionice bio je polaznike upoznati sa osnovama fotografije. 

U prvom dijelu ukratko su upoznati sa poviješću fotografije, pojmom svjetla, razlikom između analogne i digitalne fotografije i kompozicijom. 

U drugom dijelu radionice polaznici su sami fotografirali zadane teme a prije toga su upoznati sa dijelovima fotoaparata kao i rukovanjem te osnovama tehnike snimanja.

Učenici sedmih i osmih razreda potom su fotografirali motiv mrtve prirode, portrete, pejzaž, makro motive kao i slobodne teme po vlastitom izboru.

Danas je  potreba za takvim fotografskim radionicama sve veća, posebno u osnovnim školama, kako bi učenike već u najranijoj dobi podučili fotografskoj, vizualnoj kulturi u današnjem svijetu u kojem se fotografija primjenjuje na razne načine od ekstremno velikog broja ljudi. Bespredmetno je više govoriti o tome koliko je postala sastavnica našeg svakodnevnog života. Pomoću digitalnih fotografskih aparata, mobitela i skenera, uz pomoć interneta i ostalih društvenih mreža fotografije se prezentiraju brže na sve strane svijeta. Ovo je područje gdje se možda najbolje može uočiti sprega tehnike i jednog vida stvaralaštva.

Bolje razumijevanje fotografskih izražajnih sredstava i nadolazak novih tehničkih mogućnosti dovodi do toga da je u međuvremenu fotografija zaista prihvaćena kao medij koji dokumentira, ali i snažno, na svoj specifični način, umjetnički izražava.

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.