Izložba "1912" i "Zvon Dubovačkih zvona"

Napisao Antun Sente

Izložba "1912" i "Zvon Dubovačkih zvona"
Kafotka i NaSveJaK

Nova izložba povijesnih fotografija, velikog karlovačkog fotografa Dinka Neskusila sastoji se od dvije teme ili dvije izložbe spojene u jednu. 

Prva je Izložba povijesnih fotografija Karlovca "1912" sačinjena od 12 fotografija velikog formata karlovačkih vizura koje je snimio praški fotostudio Lederer & Popper za potrebe izrade razglednica, a sačuvane u obiteljskom albumu Rudolfa Starića po prvi put izložene u travnju 2017. godine u gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" Druga je izložba isto tako povijesnih do sada ne viđenih fotografija snimljenih 1924. godine prilikom dovoženja novih zvona na Dubovac, sačuvana u arhivu župe BDM Snježne na Dubovcu. Povijesna vrela o tom su događaju zapisala: "Na kolodvoru su zvona utovarena na kola, upregnuta u četveropreg, koji je za tu zgodu dala Karlovačka pivovara. Povorka prolazi kroz okićene Dubovačke ulice. Sudjeluju pojedinci kao i razna društva, glazba, konjanici ... Povorka kreće prema crkvi gdje je mnogo naroda... Kola stižu, glazba zasvirala dobrodošlicu, a srca Dubovačka zaigraše i šapuću: 'Imamo opet zvona! Bogu hvala!'" Blagoslov zvona je obavio tadašnji kapelan Stjepan Mlinarić, a Sv. Misu je pjevao župnik Mirko Veslaj. Kume zvona bile su: Katarina Bakšić, Morsan Fana, Poturica Barbara i Ribić Marija."

Prezentacijom ovih fotografija otkrivamo dašak povijesti iz kojega putno toga možemo naučiti. Kako je nekada izgledao naš Grad, po svojim ulicama, ali i po ljudima koji su u njemu obitavali. Fotografije o dočeku zvona dozivaju nam u sjećanje i ona ratna vremena kada su se zvona skidala sa zvonika da bi se talila za ratne topove, ali i o velikom veselju postavljanja novih zvona, nakon rata, na zvonik crkve kako bi ostvarila svoju jedinu pravu svrhu: pozivati ljude na molitvu za žive i pokojne, upozoravati na prolaznost vremena i ljudskog života, te vazda pozivati čovjeka na molitvu za spas svoje i duše svojih bližnjih. 

Mnoštvo fotografiranih ljudi različitih staleža ujedinjeni oko postavljanja zvona i snimljene okićene ulice ostavljaju neizbrisivi trag na prezentiranim fotografijama, ali i poticaj nama današnjim stanovnicima istoga grada. Što će fotografije današnjeg Karlovca kazivati promatračima za 90 i više godina? Zvuk naših zvona kakvu će jeku prenijeti potomcima?

Galerija „Martin Borković“ nalazi se u prostorima Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Ustanovljena je prvom izložbom „Za križem“ Daniela Butale, akademskog slikara, grafičara i crtača, u srijedu 8. lipnja 2016. godine. Izložbu i galeriju, otvorio je izvanredni prof. art. Tomislav Buntak, prodekan za upravu i financije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nakon spomenute izložbe, u galeriji su izložene fotografije eminentnih živućih karlovačkih fotografa na temu „10 zapovijedi“, 40 statua iz Isusovog života izrađenih od prirodnih materijala s. Samuele Premužić, pod nazivom „Čudo Božje krhkosti“, 15 slika pod nazivom „Put sandala“ koje su zapravo fotografije autora Jasmina Fazlagića snimljene u Šibeniku, a prikazuju život svetog Nikole Tavelića, prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, te "Procvjetali križ" Daniela Butale. Osim postava izložbi, s obzirom na to da se galerija nalazi u sklopu Velike dvorane, u ovom se prostoru organiziraju različite kulturne manifestacije poput koncerata, predstavljanja knjiga i publikacija, predstave i slično. Galerija je dobila ime po znamenitom zagrebačkom biskupu Martinu Borkoviću (Domagović, Jastrebarsko, 1597. - 1687., Zagreb), generalu pavlinskoga reda, zagrebačkom biskupu, banskom namjesniku za sudbene poslove.

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.