VANIŠTA i KARLOVČANI

Nakon retrospektivne izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti (2013.), nedavne izložbe u Ludwig Múseumu u Budimpešti te izložbe u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Josip Vaništa je usubotu, 26. veljače, u svom rodnom gradu Karlovcu, Galeriji „Vjekoslav Karas“, izložio izabrane kolaže, crteže, slike, projekte i dokumentaciju kojima se jedno od ishodišta nalazi upravo u dojmovima i sjećanjima na djetinjstvo i mladenaštvo provedeno u gradu na četiri rijeke. Prijateljevanja i duhovne spone s pjesnicima i slikarima vezanim uz grad na rijekama te sjećanja na njegove lokalitete Vaniština su posveta rodnom gradu i ljudima koje voli i cijeni.

“Iz Karlovca sam otišao s dvadeset godina, dakle nisam više dolazio niti živio i nemam nikoga odavno tamo. Nisam imao nikakve posebne kontakte, ni lokalpatriotske, ni familijarne. Nije bilo nikakvog posebnog interesa za moj rad, ne postoji u Karlovcu niti jedna familija koja bi imala neki moj rad, nikad mi nitko nije došao i pitao me jel imate nešto da uzmem nekome za rođendan ili slično. Ti odnosi nisu bili ni bliski ni familijarni. Ja sam tamo živio samo dvadeset godina. Bilo je lijepo u mladosti, onda sam otišao u Zagreb i živio sam svoj život.” (Vaništa, 26. travanj 2014. u Karlovcu)

(Fotografije snimio Dinko Neskusil)

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.