Noć muzeja u Generalskom Stolu

Program Noći muzeja ’15. u organizaciji Udruge Kovan iz Generalskog Stola i Udruge Kafotka iz Karlovca prilog je sveopćem obilježavanju 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata. Posvećen je ljudima ratnim stradalnicima Velikog rata s prostora današnje općine Generalski Stol, kao dijela Karlovačke županije, a sastavljena je iz dva dijela.

U prvom je izložba povijesnih ratnih fotografija pod nazivom “Dr. Alfonsus Šibenik iz Lipe na Dobri – ratni fotograf 1914. – 1918″. Čini je dvadesetak fotografija velikog formata koje je kao časnik K.u.K. dr. Šibenik, rođen u Lipi na Dobri (Generalski Stol), s europskih ratišta zabilježio na staklenim pločama iz svog putujućeg fotografskog laboratorija. O zanimljivom životu i djelovanju dr. Šibenika, vlastelina iz Lipe i bečkog doktora prava, govorila je sakupljačica i čuvarica lipske baštine Valentina de Lippa.

U drugom dijelu, a sukladno temi Noći muzeja ’15., autor izložbe, istaknuti karlovački majstor fotografije i voditelj Kafotke Dinko Neskusil održao je predavanje o povijesnom nastanku i razvoju fotografskog aparata i fotografije. Tijekom programa izveden je i prikladan glazbeni i recitatorski program koji se odvijao u izložbenom prostoru Župnog dvora Generalski Stol.

Posebni "štih" cjelokupnom događnju dao je i Dubravko Halovanić u odori časnika iz Prvog svjetskog rata a izložen je i dio zbirke PP "KPV ZNG-91".

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.