"Ogledalo s memorijom – iz fotografske baštine dr. Alfonsa Šibenika“

U ponedjeljak, 2. svibnja 2016. godine u 19.00 sati u izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja u Karlovcu otvorena je izložba „Ogledalo s memorijom – iz fotografske baštine dr. Alfonsa Šibenika“. Izložba je posvećena liku i djelu dr. Alfonsa Šibenika, austrougarskog časnika, pravnika, karlovačkog gradskog vijećnika, ali prije svega zaljubljenika u fotografiju. Upravo fotografije čine okosnicu ove izložbe, te je putem njih prikazana dugi i sadržajni život dr. Šibenika. Izložba uključuje uvećanja izvornih fotografija na staklu, osobne predmete dr. Šibenika, te nekoliko vojnih predmeta povezanih s njegovim sudjelovanjem u Prvom svjetskom ratu. Izvorne fotografije Soškog ratišta na kojem je dr. Šibenik bio stacioniran kao pripadnik 31. lovačke bojne čine najveći i najzanimljiviji dio izložbe, a na njih se nadovezuju fotografije svakodnevnog života nastale u kasnijim razdobljima njegova života. 

Izložba je nastala u suradnji s vlasnicom fotografske baštine dr. Alfonsa Šibenika Valentinom Malović, te Dinkom Neskusilom koji je putem KAfotke prvi i ukazao na vrijednost Šibenikovih staklenih ploča.

Cilj izložbe je pokazati da i nakon stotinjak godina od Prvog svjetskog rata obiteljske ostavštine čuvaju vrijedna svjedočanstva o njemu, otkrivajući istovremeno djelić po djelić nepoznate sudbine naših sugrađana predstavljajući ih u, do tad, javnosti nepoznatom svjetlu. Sinergijom muzeja i pojedinaca, zaljubljenika u lokalnu baštinu, poput Valentine Malović, Dinka Neskusila te poznatog kolekcionara Srđana Sabljarića ti slabo poznati sugrađani oživljavaju pred nama.

Autor izložbe i kataloga je Matija Kalčić pod mentorstvom više kustosice Sande Kočevar, dok grafičko oblikovanje potpisuju Sandra i Mladen Bolfek.

Tijekom trajanja izložbe u sklopu „Kliofesta 2016. – festivala povijesti“ u petak, 13. svibnja 2016. godine u 19 sati maloj dvorani Gradskog muzeja Karlovac predavanje o dr. Šibeniku i njegovoj fotografskoj baštini održat će Matija Kalčić i Sanda Kočevar.

Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja 2016. godine.

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.