Fotosession najpoznatijeg "karlovačkog manekena"

Fotosession najpoznatijeg „karlovačkog manekena“

Iako već stoljećima pozira na istom mjestu, najpoznatiji „karlovački maneken“ i dalje je za Karlovčane velika nepoznanica. Većina njih upoznata je samo s njegovom vanjštinom, dok je njegova povijest i unutrašnjost za mnoge i dalje misterij. Prema dr. Milanu Kruheku, današnji zvonik crkve Presvetoga Trojstva stoji na temeljima stare sakristije koja je sagrađena u isto vrijeme kada i prva crkva Presvetoga Trojstva (1579.-1581.). Nakon što je u velikom požaru iz 1692. izgorila crkva i njezin mali zvonik podignut iznad ulaznih vrata u crkvu, došlo je do odluke da se na temeljima stare sakristije sagradi novi zvonik uz novu crkvu Presvetoga Trojstva (jedno je vrijeme prevladavalo uvjerenje da je u zvonik pretvorena obrambena kula koja se nalazila uz staru crkvu). Novi zvonik sagrađen je 1705., ali je bio niži od današnjeg i završavao je priamidalnim krovom. Današnji izgled dobiva dogradnjom koju je između 1792.-1795. izveo Josip Stiller (zvonik je tom dogradnjom povišen za 10 metara te je dobio novu bakrenu kupolu). Na zvoniku se danas nalazi šest zvona: Sveti Juraj (1924.), Sveti Antun (1926.), Sveti Florijan (1814.), Sveti Franjo (1926.), Sveti Ivan (1773.) i Malo zvono (1819.). Osim zvona, unutrašnjost zvonika krije i grafite koje su pisali karlovački gimnazijalci (1. ožujka 1884. Gimnazija iz samostana seli u nove prostore na Rakovcu). Tomislav Šegina

Nekada su put prema vrhu zvonika osvjetljavale ovakve svjetiljke

a da nije jednostavno vidi se na fotografijama

Na zvoniku se danas nalazi šest zvona: Sveti Juraj (1924.), Sveti Antun (1926.), Sveti Florijan (1814.), Sveti Franjo (1926.), Sveti Ivan (1773.) i Malo zvono (1819.).

desno, gore pri vrhu fotografije - autor teksta

Unutrašnjost zvonika krije i grafite koje su pisali karlovački gimnazijalci (1. ožujka 1884. Gimnazija iz samostana seli u nove prostore na Rakovcu).

D.J. - Juraj Dobrila (Veli Ježenj, 1812. – Trst, 1882.) Istarski biskup, prosvjetitelj i dobročinitelj. Iako je bio siromašno seljačko dijete, zahvaljujući inteligenciji i marljivosti, pohađao je gimnaziju u Goriziji i Karlovcu a studirao je teologiju u bečkom Augustineumu, gdje je bio kolega i prijatelj J. J. Strossmayera.

Pogled sa zvonika u dvorište Samostana

Pogled sa zvonika prema Dubovcu i Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Pogled sa zvonika prema Novom centru i Crkvi Presvetog Srca Isusova

Po zvoniku vodio i tekst napisao Tomislav Šegina

Fotografirao Dinko Neskusil

[1] Usp. Milan KRUHEK, Franjevački samostan i crkva Presvetoga Trojstva u Karlovcu, Karlovac, 2000., 33.

[1] Usp. Paškal CVEKAN, Franjevci u Karlovcu, Karlovac, 1979., 71-72.

[1] Usp. Isto.

[1] Usp. Milan KRUHEK, Franjevački samostan i crkva Presvetoga Trojstva u Karlovcu, 33.

[1] Usp. Isto.

[1] Usp. Paškal CVEKAN, Franjevci u Karlovcu, 75.

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.