Karlovačke sličice - "Nestale vračke"

Karlovačke sličice 
"Nestale vračke"
Piše Darko Lisac

Pored Džaferovog kioska s hrenovkama u pecivu i, nekad davno, sladoledom na automat, vodi puteljak prema Ekonomsko-turističkoj školi. Uređen je prilično lijepo, s novim klupama i crvenim i bijelim kamenim šesterokutima. Ipak, svi nekadašnji učenici ove škole vjerojatno žale za nekadašnjom blatnom stazicom koja je prolazila između dva drveta koja su predstavljala svojevrsnu „vračku“ pa si morao proći pored njih (ili kroz njih?) kako bi si osigurao da te taj dan profesori ne pitaju.

Gimnazija nije imala takvu vračku za sve učenike, ali za nas koji smo dolazili iz novih dijelova grada to je predstavljao put koji je otprilike točno iza leđa fotografu. 
Put pored benzinske stanice, koji vodi ispod starog savijenog drveta guste krošnje, tako da se moraš sagnuti da ne zapneš za grane. Na kraju tog puta lijevo se ide za Gimnaziju, pored prastare ciglene tvornice i nekoliko valjda još starijih kućica. Ali, ako produžiš ravno dođeš na Rakovac, u Tuškanovu ulicu, i prođeš pored zgrade u koju si kao sasvim mali klinac često išao s mamom. Prvi balkon uvijek je otvorenih vrata i vidiš u taj stan, osjećaš mirise i sjećaš se ljudi koji su još uvijek tu.

Još malo dalje je neboder u kojem je živio Goran koji je imao stolni nogomet na federe i kod kojeg te mama nekada i samog puštala dok je sjedila na kavi s prijateljicom.
Mame više nema, u onom stanu žive isti ljudi, ali nije to više onaj život, sretnete se na ulici i klimnete glavom, nasmijete se jedni drugima, ali onda produžite svatko svojim putem, dalje u svoj život. Goran je u Beogradu, a stolni nogomet na federe ponekad vidiš u izlogu trgovine igračkama u pothodniku i onda se sjetiš još nekih zaboravljenih lica i mirisa soka od bazge u uvijek prohladnoj sobi u vrućim ljetnim jutrima.

Nema više ni vračke, u Gimnaziju neka nova djeca idu drugim putem, a ti ponekad zastaneš, evo baš tu gdje je bio fotograf, zastaneš kao da razmišljaš kojim ćeš putem, a onda sunce zablješti negdje na kraju Tuškanove i kreneš polako, prema toj velikoj žutoj kugli, ulicom koja miriše na vodu.

Sva prava fotografija postavljenih na kafotka.net su pridržana od strane njihovih autora ili vlasnika i bez autorovog se pismenog odobrenja ne smiju kopirati niti upotrebljavati na bilo koji način. ALL RIGHTS RESERVED.